Præsteskoven i Herfølge
Præsteskoven er 11,7 hektar tidl. driftsskov, men er dog nærmest uberørt skov gennem de sidste ca. 100 år. På Præsteskovens sydlige side, bugter sig en af Danmarks reneste åer, Vedskølle Å (også kaldet ”sortebækken”), som giver næring og gode levebetingelser til skovens mangfoldige dyreliv, og den ellers skrøbelige og sjældne Isfugl, som man ser her, hvis man er heldig.
Præsteskoven indeholder helt enkelt et lille stykke Ådal med en hel unik og intakt biodiversitet, som ville være gået til grunde med skoven, hvis den var blevet fældet som følge af skovdrift.
I hverdagen fungerer skoven som et lille åndehul og læring om naturen for skoler og børnehaver i og omkring området, og det estimeres at omkring 150 til 200 mennesker nyder skoven og naturen i den hver eneste dag (Nogle dage måske endda flere!)
Skovens fremtid er sikret for os alle …vores børn, børnebørn og dyrelivet.
For at understrege skovens mangfoldighed er her en beskeden liste over de dyr som vi ser i Præsteskoven:
Rådyr, mus, hare, hvid ugle, stor skovhornugle og andre ugler, røde egern, rød skovspætte, *flagermus, *springfrø og *stor vandsalamander (*bilag IV-beskyttet), pindsvin, grøn frø, butnæsefrø, andre frøer, tudser, firben, skovfirben, dafnier, stålorm, snog, flere sommerfuglearter og særprægede insekter, et utal af fuglearter, herunder sjældne arter som isfuglen og rød glente. Fuglekonger, fasaner, ræve, blishøns, fiskehejre, gæs, svaner, duer, solsort, mejser, skovskader, høg, musvåger, falke, fiskeørne og mange mange flere.
Storken er også set ved skoven vestlige side.
Målet er at skabe en skov med enestående biodiversitet, ved at tilrette skovens fauna over en længere årrække, og sammen med naturvejledere og andet ekspertise på natur og naturbevarelse, justere den nuværende tilplantning, så skoven bliver så alsidig og biodivers som muligt, hvad beplantning og dyreliv angår. Der skal skabes nogle områder, hvor mere lys kan trænge ned i skoven, og derved tiltrække endnu flere dyrearter til skoven, udover alle dem der allerede er.
Derudover skal der være fokus på at fastholde og beskytte de nuværende unikke bilag IV-beskyttede dyrearter, og bevare deres levesteder.
På længere sigt vil Præsteskoven kunne omdannes til urørt (men plejet) skov, og derefter hvile i sig selv med minimale justeringer gennem de kommende år. Dette vil gøre at skoven vil være sikret i fremtiden for os, vores børn, børnebørn og dyrelivet. Præsteskoven skal være Herfølges Folkeskov, der forsat kan bruges af Herfølge- og Køges borgere, samt alle andre som vil nyde den skønne natur i Præsteskoven.
Foreningen er berettiget til at modtage offentlige tilskud/midler, f.eks. fra Køge Kommune, til anvendelse i overensstemmelse med foreningens formål.